Konfirmasjon 20130505: Når dere ber (Matt 6, 7-13)

I dag e det en tekst dokker kan godt som vi har fått høre. Dokker som e konfirmanta har lært den utenat – og det har sannsynligvis vi som e gammlar enn dokker også.

Forrige helg så va Aleksander og Vegard de to som gikk veien fra Jerusalem til Emmaus. 1 stadie e ca 200m så det va en tur på ca 12km. Som dokker hørte, så hadde de to hatt en merkelig morra..

Kor va Jesus henne? Sannsynligvis var dette også samtaleemnet mellom de to på veien mellom Jerusalem og Emmaus. De hadde opplevd så mye i byen de reiste i fra. Inntoget i byen. Arrestasjonen. Forhøret. Korsfestelsa. Og tidlig om morran denne dagen: Ryktet om at Jesus var borte. At grava var tom. Kvinner som sa at han var stått opp fra de døde – at de hadde møtt ham sjøl! Men kor va han?

De to som gjekk på veien tell Emmaus, va Jesus sine venna. Dem hadde Jesus i tankane. De snakka om Jesus. Og midt i samtalen kom det en (vilt fremmed) mann og slo følgje med dei. Den tanken streifa dei ikkje at det var Jesus. Dei hadde visst glæmt at han en gang hadde sagt: «For der to eller tre e samla i mitt namn, der e eg midt i blant dei.» (Matt 18,20) No var det Jesu namn som stod i sentrum av samtalen. Og Jesus var der slik han hadde lova.

Kor er den oppstandne? Den oppstandne er i lag med vennan sine når de e samla i hannes namn.

Ka var det mannen gjorde som slo seg i lag med de på veien tell Emmaus? Han tok til å legge ut for dem alt som stod skrevven om Jesus heilt fra først i Det gamle testamentet og utover mot slutten. Det er mange som kan være enige i at Bibelen er ei viktig bok. Ei bok som inneholde mykje visdom og mykje fin dikting. Men likevel – Uansett kor fint dét e; Det blir temmelig banalt i forhold tell det den som trur på Jesus vil sei:

I Bibelen møter vi Jesus.

Kor er den oppstandne? Vismenn kan leite etter han bak alle stjerner uten å finne et einaste spor. Juri Gagarin, første menneske i verdensrommet, måtte svare nei på om han hadde sedd Gud der oppe. Og de som spurte, tolka det som bevis på at Gud ikkje fantes.

Likevel kan et enkelt truandes menneske slå opp i bibeln sin og finne han med en einaste gang. For den oppstandne e i Bibelen.

I dag får vi høre om korsn Jesus lærte vennan sine å be. Vi veit nokka om at bønn kan være mange ting. Mange ord, mange ting vi ska huske på. Mykje vi føle at vi må få rett tell. Hvis dokker huske filman eller bøkern om Harry Potter, så veit dokker at det kan skje mykje rart om dem ikkje får ordan riktig. Så vællsegna glad eg e førr at bønn ikkje e et trylleformular som i beste fall ikkje virke om vi ikkje finne de riktige ordan.

Kor e den oppstandne? Å be e en samtale mellom deg og Gud. Berre begynn å snakk med han – det e ikkje så farlig kor du begynne hen! Førtell om korsn dagen har vært, ka du gler deg tell og kanskje grue deg førr. Og vess du syns at det e vanskelig å finne ordan, så har du fått verdens beste ”jukselapp” i det vi har lært og hørt i dag: ”Jesus-bønna”.

Har du lagt merke tell kor mye den får sagt med bare noen få ord? 7 enkle bønne. Til Gud og om forholdet vårt tell alt rundt oss. Enkle bønne, enkle ord. “Gi oss i dag” “Daglig brød” “tilgi oss vår skyld” “slik vi tilgir våre skyldnere” “la oss ikke komme i fristelse” “frels oss fra det onde”. Og så en av de mest fantastiske one-liner’ene eg veit om: “For riket er ditt og makten og æren i evighet. Amen.”

Ka meire trenge vi egentlig å si? Det her e “all-inclusive” – for å bruke et ord vi har lært i det siste – og sterkar en nokka anna som finnes. OG det e enkelt – nokka som vi alle kan forstå.

Kor e den oppstandne? Vi møte han når vi snakke med han. Når vi ber.

De to som gikk på veien, fikk oppleve nokka merkelig da de kom tell Emmaus. Mens de satt ved bordet og åt, tok gjesten brødet og braut det – akkurat sånn som Jesus hadde gjort siste kvelden de va i lag. Og da oppdaga de det: Det var den oppstandne sjøll som va sammens med dem. Og som no gav dem brødet. Kor er den oppstandne? Han er i nattverden.

Vi har fått 4 ”B-vitamina” som hjelpe oss og gjer oss styrke tell å møte de av og tell brutale utfordringen som verdn kan gje oss. Broderskapet eller Fellesskapet: det å være i lag med andre som vil lære meire om Jesus. Bibelen: kor vi møte fortellinga om korsn Gud møte oss menneska, og kor vi blir kjent med Jesus. Bønna: der vi dele kværdagen vårres med Gud – og Brødsbrytelsen eller nattverden der vi får nåde og ny kraft tell å møte det som vente oss.

Dere vet hva et vannmerke er? Et bilde eller en tegning i selve strukturen av en pengeseddel eller et verdipapir, som forteller om hvor det kommer fra og om verdien det har. Ikke lett å se – men det er der. På samme måte er det med korsmerket dere alle ble tegnet med da dere ble døpt. Det er i ordets rette forstand et vannmerke i oss alle. Og på samme måte som et vannmerke ikke lett å se i vanlig lys. Men i Guds lys er det tydelig som dagen.

(Gi kors og andaktsfolder.)

Ære være Faderen og Sønnen og den Hellige ånd som var og er og skal være En sann Gud, fra evighet og til evighet.